Tannregulering

Tannregulering

Hva er kvejeortopedi?

Kjeveortopedi er en spesialitet innenfor tannlegeyrket som krever 3 års videreutdanning. Kjeveortopeden jobber med pasienter henvist fra allmenntannlegen og behandler tannstillingsfeil både med hensyn til estetikk og funksjon.

Det er vanligvis barn og ungdom som henvises for kjeveortopedisk vurdering og behandling. Den senere tid har det blitt vanligere også for voksne pasienter å få utført tannregulering. Behandlingen av voksne kan ta noe lengre tid enn hos barn, men nye metoder og materialer gjør at reguleringsprosessen er både skånsom og lite skjemmende.

Før tannregulering

En første undersøkelse

Tannlegen registrerer hvordan tenner og kjever forholder seg til hverandre. Eventuelle avvik registreres. Som pasient får du informasjon om problemer og risiko, samt hva som eventuelt kan gjøres med problemet. Om tannregulering kan være aktuelt gjør tannlegen alltid en mer omfattende undersøkelse før behandlingen gjennomføres.

Et avtrykk av tennene tas. Ved hjelp av dette fremstilles deretter gipsmodeller som fungerer som grunnlag for planleggingen. For å se forholdene mellom kjeveben, tenner og ansikt skjelett benytter tannlegen seg også av røntgen.

Ulike behandlingsmetoder

Faste strenger på tennenes forside

Tannregulering med streng gjøres i det permanente tannsettet både hos ungdom og voksne. Klosser limes på fremsiden av tennene og streng festes mellom disse.

Faste strenger på tennenes bakside

I motsetning til konvensjonell tannregulering som har strenger festet på forsiden av tennene, er denne varianten limt på tennenes bakside. Klossene og strengen er dermed ikke synlig, og ingen ser at man har regulering. Dette er en reguleringstype som ofte benyttes av voksne pasienter.

Reguleringsskinner / Clear Aligners

Reguleringsskinner er en ny måte å rette tennene uten klosser og streng og skjer ved hjelp av en rekke nesten usynlige skinner i gjennomsiktig plast. Ved hjelp av 3D-teknologi blir det fremstilt en rekke skinner som flytter litt og litt på tennene frem til ønsket posisjon. Skinnene skal brukes hele tiden, unntatt når man spiser eller pusser tennene.

Behandlingen

Valget av behandling er unik for hver pasient. Generelt kan man si at behandling med tannregulering som oftest strekker seg fra et halvt til 3 år. Tenner og kjeveben vil ofte ta seg tilbake til sin opprinnelige posisjon. Det er derfor viktig å følge opp behandlingen.

Etter reguleringen blir det som regel limt på tynne strenger på baksiden av tennene (retainere, gommer) slik at tennene ikke flytter seg tilbake. Disse strengene synes ikke og er heller ikke noe funksjonelt problem.

Logo