Tannfylling

Kunst av funksjon og estetikk.

Tannfylling

Hull i tennene eller karies

Hull i tennene (karies) beskriver en åpning i tannens krystaller på grunn av bakteriell aktivitet. Tannens vev løser seg som regel opp når pH faller under 5,2 og et hull blir dannet. Hullets størrelse avhenger av mange faktorer, men blir som regel større med tid.

Bakterier trenger inn i åpningen og gjør denne større etter en stund. Dette pga. at de fortsetter å produserer syre som er deres avsfallstoff og krystallene løser seg opp. Dersom en ikke holder god munnhygiene vil matrester bli igjen og bakteriene vil da ha tilgang på næring. Det resulterer i at mer syre blir laget og sannsynligheten for hull eller større hull i tennene øker. Dersom hullet blir veldig stort, slik at vi ikke kan fjerne bakteriene/ plakket fra tennene ved hjelp av vanlig tannpuss, blir det nødvendig med borring for å kunne rense kaviteten og fjerne bakteriene.

Fyllings Materialer

Det er mye å velge mellom og valget ditt kan avhenge av en kombinasjon av pris, forventet holdbarhet, utseende og funksjon.

Noen ulike fyllmaterialer er f.eks.:

  • Kompositt. Komposittfyllingene lages av en blanding av glass og plast, og kan gi samme farge som tannen, slik at de bare synes hvis man ser etter på ekstremt nært hold. Materialene er ikke like holdbare som gull eller keramikk, og må kanskje byttes ut oftere.
  • Keramikk. Keramikkfyllinger er også tannfarget, og ser naturlige ut i munnen. Keramikk-kroner er mer holdbare, men er hardere enn plast, og kan derfor slite på de tennene de biter mot, spesielt om man gnisser eller presser tenner. Tannlegen din kommer til å undersøke bittet ditt, og kanskje slipe og polere kronen for å unngå tannslitasje.
  • Glassionomer. Disse glass- og akrylfyllingene binder seg til tannens emalje og tannbein, og inneholder fluor som avgis i munnen i lang tid. Det er ikke spesielt hardt, men er tiltenkt for områder i munnen som ikke er utsatt for belastning, f.eks. på tannhalser eller i fortenner. Det brukes også ofte i melketenner på barn.

Trinn for trinn

Når det er på tide å reparere en tann, kommer tannlegen først til å bedøve området med lokalbedøvelse. Hvis du er veldig nervøs før behandlingen eller bedøvelsen, bør du fortelle det til tannlegen slik at du kan få hjelp til å slappe av.

Først når du ikke kjenner noe i området rundt hullet, kommer tannlegen til å fjerne tannråten i tannen med enten et spesialbor, luftblåsing, et håndinstrument eller kanskje til og med laser. Målet er det samme, nemlig å fjerne all tannråte. Hvilket instrument som brukes, kommer an på hvor hullet sitter og hvor stort det er. Når all tannråten er fjernet, er det på tide å fylle tannen. Fyllingsprosedyren er litt forskjellig avhengig av valgt fyllmateriale og hvor dypt hullet er. Visse fyllinger krever forbehandling av emalje og tannbein, eller må bygges opp i lag slik at selve formingen kan ta litt tid.

Når fyllingen er på plass, må den slipes og poleres før du kan gå hjem. Bedøvelsen forsvinner til slutt helt i lepper og tannkjøtt, men kan bli sittende i noen timer, så vær forsiktig når du spiser eller drikker, spesielt varme ting, hvis du fortsatt merker bedøvelsen. Ikke tygg på den nye fyllingen hvis tannen fremdeles er bedøvet. Etter en ny fylling er det normalt at tannen er litt følsom i opptil et par uker, men hvis tannen gjør vondt når du biter sammen eller føles for høy, må du bestille en ny time hos tannlegen ganske raskt for nedsliping. Det er det samme om følsomheten ikke minsker på noen uker.

Hvor lenge varer en fylling?

Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge en fylling varer:

  • Fyllingens størrelse og plassering på tannen – en liten fylling som er lett å holde ren kan forventes å holde lenger enn en stor fylling med vanskelig tilgjengelighet for renhold.
  • Pasientens bittforhold – om man gnisser eller presser tenner, utsettes både tenner og fyllinger for store krefter og fyllingens levetid kan reduseres.
  • Renhold og kosthold – å forebygge nye hull i tennene, vil øke fyllingenes levetid.
  • Tannlegens evne til å utnytte materialets egenskaper og slik lage en best mulig fylling.
Logo